Over vogels: spechten
Als je in het voorjaar 's morgens vroeg door het bos loopt, gegarandeerd dat je dan het geroffel van een specht kunt horen. Hier in het westen is dat meestal de Grote Bonte Specht.
Het hoge lachen van de Groene Specht, die veel minder vaak op takken trommelt, is ook geen onbekend geluid. De Kleine Bonte Specht, een spechtje ter grootte van een Huismus, is hier een stuk schaarser dan de vorige twee. Hij is ook minder nadrukkelijk aanwezig en beschikt maar over een bescheiden, zacht roffeltje.
Voor het waarnemen van de Middelste Bonte Specht en de forse Zwarte Specht moet je in het midden en oosten van ons land zijn. De Middelste Bonte Specht, die lange tijd alleen in het zuiden van Zuid-Limburg en in enkele bossen in het oosten voorkwam, breidt zich geleidelijk wat meer uit naar het westen.
De Draaihals, een zeldzame broedvogel en schaarse doortrekker, is een verhaal apart. Hoewel een spechtachtige behoort hij niet tot de 'timmerlui' van het bos. Hij roffelt niet, valt ook niet op door zijn perfecte schutkleuren en zit graag op de grond om mierennesten uit te halen. De zang van de Draaihals lijkt een beetje op die van Torenvalken.
Hieronder alle genoemde soorten, voor de aardigheid samengebracht op één boomstam. Het is een beetje een ontwerp voor een schoolplaat geworden.😊
1 Grote Bonte Specht (v.) Dendrocopos major
2 Groene Specht (v.) Picus viridis
3 Zwarte Specht (links v., rechts m.) Dryocopus martius
4 Kleine Bonte Specht (boven in nest m., onder v.) Dendrocopos minor
5 Middelste Bonte Specht (links m., rechts v.) Dendrocopos medius
6 Draaihals (m./v.) Jynx torquilla
(Foto's en grafische compilatie: Jaap v.d. Marel)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten