dinsdag 13 juli 2021

PANDASIA

Vorige week verbleven we een midweek in Elst (Overbetuwe). Een poosje koesterden we al het plan om een keer de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark te bezoeken. Omdat het toch in de buurt was en Corona het toeliet, zijn we op dinsdag naar Rhenen gereden om het symbooldier van het WNF te kunnen zien. Het pandajong Fan Xing, zoon van moeder Wu Wen en vader Xing Ya, is inmiddels al veertien maanden oud. Het blijft  een beetje spannend of je voldoende van het pandagezin te zien krijgt. Pandaberen trekken zich ook overdag nog wel eens terug om op een beschutte plaats een slaapje te doen. Onze vrees zou ongegrond blijken. 


Pandamoeder Wu Wen

Pandasia, het riante in Chinese bouwstijl opgetrokken verblijf van de reuzenpanda's, kun je, ook al door de pagode die het gebouw siert, moeilijk over het hoofd zien. De oppervlakte van het totale complex is 3400 vierkante meter (!). Er zijn aparte verblijven binnen voor mannetje en vrouwtje, nachtverblijven, een aparte ruimte voor medische verzorging en een koelcel voor bamboe-opslag, want zij eten alleen maar een bepaalde soort bamboe.
We troffen Wu Wen en Fan Xing luierend in het gras aan, knabbelend aan een wortel. Vervolgens gaven zij een heel showtje ten beste. Eerst gingen ze gezellig naast elkaar zitten om simultaan een dikke bamboestijl te verorberen.


Moeder en zoon

Daarna speelde het tweetal zeker een halfuur in de tuin rond het verblijf en op de bruggetjes en een soort van schommel die zich daar bevinden. Vader reuzenpanda Xing Ya die zich aan de andere kant van het grote gebouw ophoudt, hebben we niet gezien. Tijdens ons bezoek aan de reuzenpanda's was er ook een filmploeg, die net als wij heel tevreden was over de beelden die gemaakt konden worden. 


Fan Xing

                                            (Foto's en grafische bewerking: © Jaap v.d. Marel)

1 opmerking:

VOGEL VAN DE MAAND

  Pestvogel ( Bombycilla garrulus ) Wat een akelige naam voor zo'n mooie vogel! Dat dacht ik toen ik de vogel voor het eerst zag. In de...